Често задавани въпроси

?
Трябва ли да се регистрирам, за да направя поръчка?

Не, не е задължително да се регистрирате. За улеснение на поръчката и използване на пълните функции на сайта е необходима регистрация. Тя е еднократна и след нея, Вие може да следите статуса на направени поръчки и получавате информация за актуални предложения и промоции.

?
Какви са начините, по които мога да направя поръчка?

Може да направите поръчка онлайн като гост или с регистрация в сайта ни, по телефона, по e-mail или в facebook страницата ни.

?
Възможно ли е получаване от офиса на онлайн магазина?

Не, това не е възможно. www.GabbieLorenzo.com е платформа за онлайн пазаруване и всички поръчки се изпълняват посредством куриерска фирма до офис или адрес на клиента.

?
С коя куриерска фирма се осъществява доставката?

Онлайн магазина използва куриерските услуги на фирма "Еконт-Експрес".

?
Каква е цената на доставката?

Цената на доставката до офис на Еконт Експрес започва от 5.00 лв. До личен адрес в населени места с офис на Еконт Експрес започва от 6.50 лв. До населени места без офис на Еконт Експрес започва от 7.80 лв. Цената за доставка се определя от теглото на пратката.

?
Как получавам потвърждение за успешна поръчка?

След финализиране на поръчката автоматично получавате имейл, който потвърждава направената покупка. Автоматичен имейл ще получите и при изпращане на Вашата пратка с номер за проследяване на движението ѝ. Уверете се, че посочения имейл адрес е валиден!

?
Какви са сроковете за доставка?

Всички направени поръчки се доставят с куриерска фирма "ЕКОНТ-ЕКСПРЕС". Сроковете за доставка са от 24 до 48 часа, в зависимост от населеното място, за всички населени места с офис на Еконт доставката е 24 часа.Доставките се изпълняват само в работни дни. Всички поръчки направени след 16 часа се обработват и изпращат в следващия работен ден. Всички поръчки направени в почивни и официални почивни дни, се обработват и изпращат в първия възможен работен ден.

?
Как да платя?

Заплащането се извършва чрез наложен платеж при получаване.

?
Мога ли да заменя закупен продукт?

Закупена от нас стока може да се върне в 14- дневен срок при ненарушен търговски вид. За повече информация прочете условията за Рекламация и замяна.

?
За чия сметка са куриерските разходи при рекламация или замяна на закупен продукт?

В случаите, когато онлайн магазин www.GabbieLorenzo.com  няма вина за възникнала рекламация, разходите по обратната пратка са за сметка на клиента.

?
По какъв начин става възстановяването на сумата, заплатена за върнат продукт?

Възстановяването на заплатените суми става единствено по банков път.

?
Възможно ли е разминаване в цвета на продукта, с този на снимката й в действителност?

Снимките, които презентират продуктите, представят най-точно цветовете им. www.GabbieLorenzo.com  не носи отговорност за неточното възпроизвеждане на цветовете, дължащо се на индивидуални настройки и технически параметри на компютърните системи, които се използват за достъп до магазина. Допустимо е разминаване в рамките на 1-2 тона на цвета, дължащо се на различните произведени партиди.

?
Мога ли да направя промени по поръчката си?

След като сте изпратили Вашата заявка, тя се приема автоматично от наш представител. Именно за това промени по поръчката не са желателни. Но, ако все пак корекцията е необходима, то задължително се свържете с онлайн магазина най-късно до 2 часа след изпращането на заявката.